U Donjem Kraljevcu u prostorijama Velike vijećnice je u utorak 04.05.2021. g. održana završna konferencija projekta ”Snažno zaželi i ostvari”.

Uz žena zaposlene na projektu konferenciji su nazočili partneri u projektu predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predstavnica Centra za socijalnu skrb Čakovec, predstavnica Centra za socijalnu skrb Prelog, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta i predstavnica Hrvatskog Crvenog križa Čakovec.

Općini Donji Kraljevec je unutar ovog projekta dodijeljeno ukupno 1.437.525,96 kuna uz stopostotno financiranje od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava, odnosno iz Europskog socijalnog fonda. Provedba projekta je trajala 30 mjeseci, dok su žene pružale uslugu pomoći u kući 24 mjeseci.

Na području Općine Donji Kraljevec bilo je zaposleno 7 žena koje su radile na poslovima pomoći u kući, te potpori i podršci za 40-tak starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Na početku projekta žene su prošle program osposobljavanja za gerontodomaćice u Pučkom učilištu u Čakovcu, te stekle javnu potvrdu o osposobljavanju. Što se tiče samog rada na projektu, žene su savjesno, odgovorno i otvorena srca izvršavale sve svoje obveze u radu s korisnicima i uz sve mjere opreza vezane na situaciju uzrokovanu korona virusom.

Projekt je rezultirao obostranom dobrobiti između žena i krajnjih korisnika te je vidljivo koliko su krajnji korisnici bili zadovoljni radom naših žena, što je uveliko doprinijelo dobrobiti cjelokupne lokalne zajednice. Ostvarena je višestruka dobrobit projekta od uključivanja žena u projekt čime se dao doprinos njihovoj integraciji u društvene aktivnosti i ojačala njihova uloga na tržištu rada, a s druge strane povećala se razina kvalitete života krajnjih korisnika čime se naposljetku potaknula socijalna uključenost i spriječila rana institucionalizacija.

Nestrpljivo se iščekuje nastavak projekta – faza II gdje je predviđeno zapošljavanje 10 žena te će pružiti pomoć u kući za 60-tak korisnika, a posebna zahvala ženama koje su se uključile u provedbu projekta i ovaj posao shvatile kao poziv i dale sve od sebe kako bi uveselile i uljepšale dane svojim korisnicima. Najiskrenije zahvale svima sudionicima koji su na bilo kakav način pomogli u provedbi projekta.